Rokotukset reissuun

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen

Tai noh, puolikkaalle maailmanympärysmatkalle. Matkaamme ensin Japanin kautta Fidjille, Uuteen-Seelantiin, Australiaan, Indonesiaan ja sieltä Aasiaan seikkailemaan - ehkä Indonesiaan, Malesiaan, Vietnamiin, Sri Lankaan, Nepaliin ja siitä eteenpäin. Mutta koska Etelä-Amerikka on vielä vahva optio, olemme ruenneet puhumaan maailmanympärysmatkasta.  

Vaikka kaikkia kohteita ei ole vielä päätetty, yksi asia on pitänyt suunnitella kauan aikaa sitten, nimittäin rokotukset. Matkaan lähtevät kaksi aikuista, Aava 7v ja Kaisla-vauva 6,5kk. 

Mistä alkuun?

Aloitimme matkareittimme suunnittelun kartoittamalla erilaisia tauteja. Malaria, Dengue-kuume, Hepatiitit, Japanin aivotulehdus, Lavantauti, you name it. 

Aloitamme matkamme sivistyneimmistä (ja siten myös kalliimmista) kohteista, jolloin vauva on edes vähän vanhempi Aasiaan saavuttaessa ja me vanhemmat ehdimme totutella vauvan kanssa reissaamiseen. Tavoitteena on imettää Kaislaa mahdollisimman pitkälle, ja joidenkin lähteiden mukaan äidin rokotuksessa saamat vasta-aineet suojaisivat myös vauvaa. 

Seikkailuamme varten kävimme Jyväskylän terveyskeskuksen matkailijoiden rokotusneuvonnassa konsultoimassa lääkäriä. Täysin aukotonta tietoa hänelläkään ei ollut, joten luimme ja selvitimme vielä asioista lisää. 

MITÄ ROKOTTEITA TARVITSEMME?

THL:n sivuilta listasimme kohteiden mukaan tarvittavat rokotteet. Lähes kaikissa kohteissamme kaikille suositeltavat rokotesuojat olivat kurkkumätä-jäykkäkouristus (dT), MPR, hepatiitti A ja riskinarvion perusteella harkittavia rokotesuojia Hepatiitti B, Japanin aivotulehdus, lavantauti, kausi-influenssa. Malaria-arviot olivat erikseen listattuna maakohtaisesti.

Tässä linkit muutamiin Aasian kohteisiin: IndonesiaIntia, Japani, Malediivit, Malesia, Sri Lanka, Thaimaa, Uusi-Seelanti ja Vietnam.
 

Japanin aivotulehdus

Koko porukalle kaksi pistosta 28 päivän välein ja viimeinen pistos 2-3 viikkoa ennen reissuun lähtemistä. Saimme vielä viime hetkellä kuulla, että uutta rokotetta voi antaa myös vauvoille 2kk ikäisestä eteenpäin, joten Kaislakin saa vielä lisäystä aiempaan rokotelistaansa. Japanin aivotulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä (kuumetta ja päänsärkyä), mutta osalla tauti etenee aivokalvontulehdukseen tai aivotulehdukseen tai kehittyy muita vakavia komplikaatioita. (Lue lisää)

Lavantauti

Kolme kapselia suun kautta: 15, 12 ja 10 päivää ennen reissun alkua aikuisille ja Aavalle. Ei alle 2-vuotiaille. Lavantauti on bakteerin aiheuttama infektio, joka voi tarttua saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Oireita ovat mm. korkea, pitkään jatkuva kuume, päänsärky, vatsakipu ja ripuli tai ummetus.  (Lue lisää) 

Kolera

Suun kautta, viimeistään 2 viikkoa ennen matkaa. Aikuisille kaksi annosta viikon välein, Aavalle kolme. Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa voimakkaan ripulin. Se leviää helposti ulosteilla saastuneen ruoan ja juoman välityksellä ja vain harvoin suoraan ihmisestä toiseen. (Lue lisää)

Hepatiitti A&B

Nämä olimme ottaneet aiemmin ja Satu viimeisteli oman rokotusohjelmansa Kaislan synnyttyä. Kaislalle voi antaa Hepatiitti B -rokotteen jo ennen lähtöä ja yhteisrokotteen reissussa 12kk ikäisenä. Tällöin A&B porrastetaan niin, että Kaisla saa järjestyksessä B, B, A&B, A ja A -rokotteet. 

Tuberkuloosi (BCG)

Kaisla sai tuberkuloosirokotteen kuukauden ikäisenä sairaalalla. Rokotukset tehdään ryhmärokotuksina ja neuvolasta saat kutsun rokotepäivään. Muistoksi jäi pieni rakkulan muodostama arpi käteen. Satu ja Jere ovat saaneet rokotukset lapsina, mutta tuberkuloosirokote poistettiin kansallisesta rokotusohjelmasta myöhemmin. Nykyisin se annetaan alle 7-vuotiaille, jotka matkustavat riskialueille tai joilla on muuten riski sairastua. (Lue lisää)

MPR

Kaislan MPR-rokotusta aikaistettiin niin, että hän saa pistoksensa päivälleen 6kk ikäisenä ja lento lähtee kahden viikon vaikutusajan umpeuduttua. Kyseessä on ns. ylimääräinen pistos, eli hän tulee saamaan myöhemmin vielä kaksi MPR-rokotetta lisää. Nyt tuhkarokkoepidemiauutisia lukiessani olen tosi iloinen, että odotettiin reissuunlähdön kanssa. Vauva-foorumit ovat täynnä panikoivia äitejä, jotka ovat menossa Italiaan alle puolivuotiaan kanssa. Kiitos kaverit etukäteisinfosta :) (Lue lisää MPR:stä)

Malaria

Viimeistään Malaria-lääkkeestä lukiessa alkoi hirvittää. Mihin itsemurhaleirille olemmekaan lähdössä! Päätimme siis rajata Malaria-kohteet pois listaltamme. Hyttyset eivät luonnollisestikaan kunnioita valtioiden rajoja, joten maan sisäisiä vaihteluita on paljon. Vietnamissa keskiosa näyttää punaiselta, mutta pohjois- ja eteläkärjissä pitäisi olla turvallisempaa. Netistä löytyy kattavaa tietoa esiintymisalueista - esimerkiksi Fitfortravelsillä oli hyvää informaatiota aiheesta ja tarkkoja karttoja. Olemme kuitenkin varautuneet suojautumaan hyttysiltä vaatetuksella, permetriinikäsitellyillä moskiittoverkoilla ja hyttysmyrkyillä.

LISÄKSI...

Raivotautilääkitys kannattaa nykysuositusten mukaan ottaa vasta jos jotain käy (apina tai kulkukoira puree tmv.). Jäykkäkouristusvahvistukset pitää myös hoitaa itse ja tarkistaa, että omat lapsuuden rokotusohjelmat ovat kunnossa. Eurajoen terveyskeskuksen kellarista löytyi vieläkin Sadun lapsuusajan paperit arkistoituina :)

Rokotteita ei ollut valmiina ainakaan Rautalammin apteekin hyllyssä, vaan tilasimme ne erikseen. 

Kustannukset

Japanin aivotulehdus 3hlöä x 130€ x 2pistosta = 780 €
Japanin aivotulehdus 1vauva x 55€ x 2 pistosta = 110 €
Kolera 3 hlöä x 81 € = 245 €
Lavantauti 3hlöä  x 86 € = 258 €
BCG x 1 = 0 € (neuvola)
MPR x 1 =0 € (neuvola)
Kaislan B-hepatiitti 55 €

Yhteensä 1 448 € 
(Koleran ja Lavantaudin hinnat ovat noin-hintoja. Kysyin etukäteen apteekista koko summan ja Japanin aivotulehduksen pistosten osan siitä.)

Aiemmin olimme ottaneet Sadulle, Jerelle ja Aavalle Hepatiitti-rokotteet 3hlöä x 3 pistosta x n.55€/pistos = 495€.

Ja sitten tietysti se hygieniataso. Lasten kanssa tulee automaattisesti valittua siistimpiä kohteita, ja vauvan hygieniasta ja ruokailusta on tulossa omia postauksia lähiaikoina. Siihen asti;

Safe and Happy Trails, 

Satu & Jere

 

PS. Hurjasta googlailusta huolimatta emme ole terveysalan ammattilaisia, eli konsultoi lääkäriäsi ennen matkaa :) 

 

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen

Lue lisää