Matkavakuutukset

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen

Jos joku luo reissussa turvallisuuden tunnetta, niin rokotukset ja vakuutukset. Kirjoitinkin aiemmin matkan etukäteiskustannuksista ja ottamistamme rokotuksista, joten nyt on hyvä avata hieman matkavakuutusten maailmaa. 

Meillä oli entuudestaan vakuutukset OP-Pohjolassa ja niinpä päätin pirauttaa heidän korvauspuolen asiantuntijoille Nadjalle ja Maarikalle kysyäkseni, mitä pitää ottaa huomioon matkavakuutusta hankkiessa.

Reissuun lähtee isä, äiti, Aava 7v ja Kaisla 6,5kk, sekä 8 000 euron edestä matkatavaraa. Alustavasti reissu suuntautuu Aasia-Australia-akselille ja kestää noin vuoden. 

Mistä alkuun?

Perheenä reissatessa on hyvä varmistaa ajoissa, että vakuutus kattaa kaikki perheenjäsenet, heidän tavaransa ja että tavaroiden vakuutuskatto on tarpeeksi korkea. Joihinkin kotivakuutuksiin tai luottokortteihin kuuluu mukaan matkavakuutus, mutta ehdot kannattaa lukea tarkkaan. Meiltä varastettiin muutama vuosi sitten 10t€ kilpapyörä Euroopassa ja koska vakuutuskattomme ei ollut tarpeeksi korkea, saimme lopulta kerättyä noin puolet pyörän hinnasta takaisin eri vakuutusyhtiöiltä. Tarkista myös erikseen yhden yksittäisen matkatavaran maksimi vakuutusarvo. Pidemmälle reissulle pitää pyytää erikseen tarjous, jolloin myös matkakohteet saattavat vaikuttaa hintaan. Jenkeissä ja Kanadassa kun hoitaminen on todella kallista. 

Vakuutus kannattaa ostaa ja maksaa ajoissa, sillä peruutusturva ym. astuvat voimaan vasta, kun olet kuitannut tarjouksen. Kolme kuukautta ennen reissua ostetusta neljän viikon matkasta maksat siis vain tuosta neljästä viikosta, mutta peruutusturva kattaa kulut, jos joudut onnettomuuteen tuon kolmen kuukauden aikana, etkä pääsekään reissuun. Meillä oli esimerkiksi lentoja ja majoituksia varattuna yli 8 000 euron edestä jo kuukausia ennen reissua. Nyt jos jotain vakavaa sattuu ja joutuisimme perumaan koko reissun, vakuutus korvaa vain, jos se on ostettu jo ennen tapaturmaa. 

Muista kertoa läheisillesi mihin olet matkalla ja tee Ulkoministeriölle matkustusilmoitus. Minä luulin aiemmin, että raskaana ollessa vakuutus korvaa raskauteen liittyviä hoitoja vain, jos lääkäri on antanut kirjallisen luvan lähteä. Lääkärin antama matkustuslupa ei kuitenkaan vaikuta vakuutusyhtiön arviointiin. Jos raskauden etenemisessä on ollut jotain poikkeavaa tai kyseessä on muuten ns. riskiraskaus, on aina turvallisinta säästää matkustaminen synnytyksen jälkeiseen aikaan ja matkustella vasta sitten koko perheen voimin.

Seuraavaksi tallenna puhelimeesi ja muistilapulle vakuutusyhtiösi hätäpalvelunumero. Esimerkiksi OP:lla on oma Matkahätä-palvelu, johon soittamalla voit konsultoida suomalaista lääkäriä hoiton tarpeesta ja korvausasioista. He myös kontaktoivat tarvittaessa suoraan kohdemaassasi sinua hoitavaa lääkäriä/sairaalaa. 

Vakuutusyhtiöt eivät oleta, että kannat vakuutuskorttia tai -todistuksia mukana, mutta jotkut sairaalat saattavat haluta sen nähdä. Löydät korttisi myös mobiilisti vakuutusyhtiön sivuilta, jos olet sairaalassa verkon ääressä. Me tilattiin kortit mukaan.

Erityisesti lasten kanssa matkustaessa hyvä hoito on tietysti aina huolenaihe. Vaikka vakuutus korvaa muuallakin tehtyjä hoitoja, yhtiöillä on usein lista kohdemaan luotettavaksi todetuista kumppanisairaaloista ja -lääkäreistä. Esimerkiksi OP:n listan voit tarkistaa täältä. Jotkin lääkärit ja sairaalat saattavat myös teettää matkailijoilla tarpeettomia hoitoja tai pidentää hoitojaksoja, kun tietävät vakuutusyhtiön kustantavan lystin. 

Kertaa vielä vakuutusehdoista, mitkä lajit vaativat lisävakuutuksen. Jopa yksittäiset kokeilukerrat saattavat vaatia lisävakuutuksen. OP:lla niitä ei ainakaan myydä suoraan verkkokaupasta, mutta saat asian aluille laittamalla verkkoviestin. Ja muista, vakuutus saattaa astua voimaan vasta kun lasku on maksettu ja terveysselvitys täytetty.

Matkatavarat

Tavaroita vakuutettaessa laske tavaroiden yhteenlaskettu arvo, säädä matkatavaravakuutuksen korvausraja ja tarkista vakuutusehdoista, eihän siellä ole mainittu yhden yksittäisen tavaran maksimikorvaussummaa. Matkavakuutus kattaa yleisesti vakuutuksen ottajan ja hänen kanssaan vakituisesti asuvat. Tällöin esimerkiksi kotoa jo pois muuttaneet lapset tarvitsevat oman matkatavaravakuutuksen, vaikka perheenä lähdettäisiinkin.

Omaisuutta ei saa jättää telttaan ilman valvontaa. Rahaa, maksuvälineitä ja arvopapereita ei saa jättää hotellihuoneeseen, hyttiin tai vastaavaan majoitustilaan ja niitä (kuten muitakin arvotavaroita), tulee kuljettaa yleisissä kulkuneuvoissa käsimatkatavarana. Jos on pakko jättää jotain autoon, piilota ne niin, ettei mitään ole näkyvillä ulospäin. (Meillä on esim. Uuden-Seelannin autossa vielä erikseen lukittu matkatavaralaatikko piilossa sängyn alla.)

Lähtökohtaisesti unohdettuja tavaroita ei mikään vakuutusyhtiö korvaa. Jos unohdat kassin vessaan, palaat 30sek kuluttua sitä hakemaan ja laukkusi on kadonnut, kyseessä on unohdus, eikä tällöin korvattava vahinko. Muutenkin huolimattomuudesta aiheutuvat vahingot vähentävät korvausta.

Ota varaluottokortti, ettet jää pulaan, jos ensimmäinen suljetaan. Kerro pankillesi, että olet lähdössä reissuun, jotta he eivät sulje korttiasi väärinkäyttöepäilyn vuoksi. Moni matkailija ottaa useamman luottokortin, joissa kaikissa on matala luottoraja. Tosin Jenkkien katevarauskulttuurissa tämä saattaa aiheuttaa ongelmia. 

 

MITÄ TEEN KUN JOTAIN SATTUU?

Lisää vinkkejä ja selkeät toimintaohjeet löydät kunkin vakuutusyhtiön sivuilta, esimerkiksi vahinkoapu.op.fi/henkiloasiakkaat/matka.  Tässä muutama linkki:

Ja eikun reissuun!

Happy Trails, 

Satu

PS. Kun joku pohtii, emme saa OP:lta mitään hyvitystä tämän artikkelin johdosta, vaan pyysimme heiltä asiantuntija-apua faktojen tarkistukseen :)

PPS. Mitä käy, kun auton ikkuna isketään sisään ja kaikki varastetaan? Lue Annan tarina Tämä matka -blogista!

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen

Lue lisää

ReissuvalmistelutSatu1 Comment