Sri Lankan teetehtailla

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen

Nuwara Eliyassa vierailimme Blue Fieldin teetehtaalla ja oppaamme Kaneisha kertoi meille eri teelaatujen valmistusprosessista. Sri Lankalla on teeplantaaseja joka kulmalla ja bisnes työllistää välittömästi ja välillisesti yli miljoona ihmistä. Perinteisesti naiset poimivat lehdet, miehet harventavat ja hoitavat teepuita ja tehtaissa työskentelevät molemmat.

Pensailta näyttävistä matalista teepuista poimitaan vain tuoreimmat lehdet. Jokaisen poimijan päivittäinen tavoite on 20kg, eli noin kolme isoa kassillista. Teelehden matka puun oksalta valmiiksi irtoteeksi kestää kaksi päivää.

Matka lehdestä irtoteeksi

Ensin lehdet levitetään 1000kg erissä isolle kuivatuslaverille, jossa haihtuu noin 70 % niiden kosteudesta. Lämpimänä päivänä kuivuminen kestää 12h, sateisena 18h. Sitten lehdet jauhetaan, siivilöidään ja tarvittaessa jauhetaan uudestaan. Kosteat murskatut lehdet levitetään ilmavasti fermentoitumaan ja tässä vaiheessa niihin muodostuu luonnollisesti kofeiinia. Tällä tehtaalla valmistettiin vain mustaa teetä, joten vihreän ja valkoisen teen valmistusprosessi on hieman erilainen.

Fermennoinnin jälkeen teemurska kauhotaan isoihin saaveihin ja kaadetaan kuivariin. Reilu sata vuotta vanha laite toimii edelleen puulla ja hiilellä ja kuivaa teen valmiiksi lajitteluun.

Tämän jälkeen tee lajitellaan eri laatuluokkiin - roskat ja oksat pois, suurimmat osat ovat arvokkainta irtoteetä, pienin murska menee paikallisille markkinoille ja loppu on erilaista pussiteetä. Ei ole siis aivan tuulesta temmattua, että pussitee on lattialta lakaistua. Hintaero kalleimman ja halvimman välillä on noin kymmenkertainen.

Valmis tee pakataan säkkeihin ja kuljetetaan pääkaupunkiin Colomboon teehuutokauppaan, josta isot toimijat, kuten Lipton, ostavat ne jatkojalostettavaksi ja pakattavaksi. Minä kun olin aina luullut jokaisella brändillä olevan omat pellot ja tehtaat, mutta ilmeisesti ei.

Vierailu tehtaalla oli hämmentävä - kaikessa vanhanaikaisuudessaan prosessi oli toimiva, mutta havainnollisti omien kulutustottumusten vaikutuksen suoraan alkutuotantoon. Ala on perinteisesti matalasti palkattua, mutta tarjoaa kuitenkin maalle ja ihmisille tärkeän tulonlähteen. Miten sitä pystyisi kuluttajana varmistamaan, että myös alkutuotannon työntekijät saavat hyvän toimeentulon?

Happy Trails,

Satu

PS. Tänään Hesarissa oli uutinen, jossa Sri Lanka etsii pyöveliä vajaan 200€ kuukausipalkalla. Maa on ottamassa jälleen käyttöön kuolemantuomion, josta varoiteltiin mm. lentokentillä huumeiden salakuljettajia. Että sellaista.

Ensimmäisen vaiheen kuivatuslaarit vetävät noin 1000kg teelehtiä ja haihduttavat n. 70 % niiden kosteudesta. Kuivaus kestää 12-18h.

Ensimmäisen vaiheen kuivatuslaarit vetävät noin 1000kg teelehtiä ja haihduttavat n. 70 % niiden kosteudesta. Kuivaus kestää 12-18h.

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Esikuivatetut teelehdet jauhetaan ennen fermentointia.

Esikuivatetut teelehdet jauhetaan ennen fermentointia.

Jauhetut lehdet siivilöidään ja suuret palaset jauhetaan uudestaan.

Jauhetut lehdet siivilöidään ja suuret palaset jauhetaan uudestaan.

Jauhetut teelehdet jätetään fermentoitumaan. Tässä vaiheessa niihin muodostuu luonnollisesti kofeiinia.

Jauhetut teelehdet jätetään fermentoitumaan. Tässä vaiheessa niihin muodostuu luonnollisesti kofeiinia.

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Fermentoituneet, koskeat teelehdet kuivataan tässä sata vuotta vanhassa koneessa, joka toimii perinteisellä puulla ja hiilellä. Huoneessa oli todella kuumaa ja koneesta tuli ulos kuivaa teetä.

Fermentoituneet, koskeat teelehdet kuivataan tässä sata vuotta vanhassa koneessa, joka toimii perinteisellä puulla ja hiilellä. Huoneessa oli todella kuumaa ja koneesta tuli ulos kuivaa teetä.

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Vasta tässä vaiheessa tee lajitellaan kuuteen eri laatuluokkaan ja tästä syntyy eri teet. Suuret palaset ovat arvokkaimpia ja ne myydään irtoteenä. Pienin silppu menee paikallisille markkinoille ja toiseksi pienin teepusseiksi. Kone erottelee samalla oksat ja roskat pois.

Vasta tässä vaiheessa tee lajitellaan kuuteen eri laatuluokkaan ja tästä syntyy eri teet. Suuret palaset ovat arvokkaimpia ja ne myydään irtoteenä. Pienin silppu menee paikallisille markkinoille ja toiseksi pienin teepusseiksi. Kone erottelee samalla oksat ja roskat pois.

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Eri teelaatuja hintajärjestyksessä. Golden Tips, Silver Tips ja Green Tea, juotavaksi sellaisenaan. OPA, OP ja PEKOE, juotavaksi sellaisenaan tai maidon ja ehkä sokerin kera ja alhaalla oikealla BOP ja BOPF, juotavaksi maidon ja sokerin kera. Suomessakin myytävä English Breakfast on kuulemma noin PEKOE-laatuluokkaa.

Eri teelaatuja hintajärjestyksessä. Golden Tips, Silver Tips ja Green Tea, juotavaksi sellaisenaan. OPA, OP ja PEKOE, juotavaksi sellaisenaan tai maidon ja ehkä sokerin kera ja alhaalla oikealla BOP ja BOPF, juotavaksi maidon ja sokerin kera. Suomessakin myytävä English Breakfast on kuulemma noin PEKOE-laatuluokkaa.

Happytrails.fi Olkinuora-Valkonen
Teesäkit valmiina huutokauppaan.

Teesäkit valmiina huutokauppaan.

Teemaistelussa. Vasemmalta lähtee Green Tea, OP, Pekoe ja oikeassa reunassa BOP.

Teemaistelussa. Vasemmalta lähtee Green Tea, OP, Pekoe ja oikeassa reunassa BOP.


Lue lisää

Satu / Happytrails.fiComment